Over mij

Even voorstellen: Karlijn en Erik
Al enige jaren zong bij mij en mijn vriendin, Karlijn, het idee rond om na onze studies een tijd naar Frankrijk te vertrekken. Niet omdat we het Nijmeegse studentenleven nou zo beu waren - integendeel zelfs - maar na zeven jaar studie begon dit tijdperk onvermijdelijk op zijn eind te lopen. Zodoende kwam de vraag: wat nu?
Allebei voelden wij na twee jaar Covid-19 en een drukke masterfase vol stages, scripties en parttime functies niet de motivatie om direct door te rollen in een drukke startersbaan. Voor ons gevoel was deze levensfase eigenlijk best uniek: jong, volwassen en diploma's (bijna) op zak, maar tegelijkertijd nog geen vaste baan, woning, of - erger nog - kinderen.
Anders geformuleerd leek dit hét moment om op avontuur te kunnen gaan zonder al teveel op te moeten opofferen. Een kans die waarschijnlijk niet meer terug zou komen zodra we eenmaal in de sleur van het werkende leven zouden zitten.
Eind 2021 werden onze verhuisplannen dan ook concreter en rond de Kerst hakten we de knoop door: in mei 2022 zouden we naar Frankrijk vertrekken!

Na samen een seizoen op een camping aan de Côte d'Azur te hebben gedraaid, vonden we in oktober 2022 een appartementje in de Zuid-Franse havenstad Marseille. Bijna 3 jaar later schrijf ik er nog steeds deze blog.

Wonen in Marseille: een stad in transformatie
Marseille is een stad waar menig Fransman een mening over heeft. Het is er smerig, pauper, corrupt: een reddeloze havenstad waar ondeugd en criminaliteit welig tieren, aldus critici. Toch maakt Marseille de laatste jaren een grote transformatie door en begint haar reputatie geleidelijk te kantelen: eind 2024 bestempelde CNN Marseille tot "the edgy city emerging as Europe’s new capital of cool". Cours Julien is zelfs "de coolste wijk ter wereld", volgens travelmag Time Out.
Sinds de coronacrisis vestigen duizenden Parisiens zich elk jaar in de stad, aangetrokken door haar zonnige klimaat en ligging op steenworp afstand van prachtige natuur. Juist deze omslag - letterlijk elke Marseillais bevestigt dat het verschil dag en nacht is - maakt het enorm interessant om op dit moment in de stad te wonen en alles van dichtbij mee te maken.

Nieuwe uitdagingen
Wat betreft banen werkt Karlijn hier als "auditrice asile" (hoor- en beslismedewerker) bij de Office français de l'Immigration et l'Intégration (Franse equivalent van de IND). Haar voornaamste taken bestaan uit het voeren van gesprekken met immigranten die in Frankrijk asiel aanvragen en hun dossiers opstellen.
Ikzelf vond in eerste instantie een baan bij een lokale eyewearfabrikant, genaamd MMC'EYEWEAR. Met mijn geschiedenisdiploma in de hand was ik - tot mijn eigen verbazing - plots verantwoordelijk voor de sales en klantenrelaties op de Noord-Europese fashionmarkt.
Een leerzame en leuke tijd heb ik er zeker gehad, maar als historicus en politieke junk miste ik erg de connectie met de actualiteit. In maart 2024 besloot ik het dan ook over een andere boeg te gooien: ik nam ontslag en ging verder als ZZP'er. Mijn voornaamste werkzaamheden nu? Historische fietstours geven in de stad en artikelen schrijven over Frankrijk als freelance-journalist. Mijn stukken vonden o.a. aftrek bij De Groene Amsterdammer, Historisch Nieuwsblad, En Route, Côte & Provence Magazine, het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland, en frankrijk.nl.
Zie daar dan ook de belangrijkste functie van deze blog: een platform bieden aan mijn eindeloze overpeinzingen en gedachtespinsels over deze fascinerende stad.
